Sveta potvrda

Sveta potvrda

Za sakramenat svete potvrde kandidiraju se vjeroučenici osmog razreda osnovne škole. Svi učenici OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec, s područja naše župe, biti će obavješteni o početku župne kateheze za krizmu. Ako učenik ne pohađa tu školu, a župljanin je naše župe, neka se početkom rujna javi u župni ured kako bi se mogao uključiti u pripremu za svetu potvrdu.

Roditelji rastu i razvijaju se zajedno sa svojom djecom. Od samih početaka nastoje u svojoj djeci razvijati samostojnost i odgovornost. Taj razvitak Crkva prati sakramentima, poglavito sakramentom krizme. Krizma je u tijesnoj svezi s krštenjem; ono što je zastupanjem roditelja i kumova otpočelo, od tada mladi ljudi trebaju dalje sami njegovati. Nitko nije rođen kao kršćanin; svatko mora na svoj način kršćaninom postati.

Prilikom primanja krizme mladi susreću biskupa, prvog dušobrižnika mjesne Crkve. On nastavlja ono, što je krštenjem počelo; nitko nije kršćanin sam za sebe; svaki kršćanin dobiva od Boga svoju posebnu i nezamjenljivu zadaću; istodobno dobiva i snagu Duha Svetoga, da može javno i životno svjedočiti svoju vjeru.

Kao znak posebnog odabira, biskup znakovito polaže ruke na krizmanika i maže ga uljem, smjesom maslinova ulja s balzamom. To se ulje koristi također i pri krštenju i pri svećeničkom ređenju; a prije je bilo znakom služenja kraljeva i proroka.

Kao i krštenje, tako se i Krizma može primiti samo jedanput. I jedan, i drugi sakrament utiskuju neizbrisivi pečat te time potvrđuju da čovjek zauvijek pripada Bogu. Biskup stoga kod krizme izgovara ove riječi: „…Primi pečat dara Duha Svetoga!“ Time je potvrđenik zauvijek obilježen Božjom ljubavlju i svojim obećanjem da želi, i da će nastojati biti, dobar vjernik. Tako se potvrđenik može potpunije i osobnije uključiti u život Crkve.

Tko može biti kum? 
Osoba koja je navršila šesnaest godina života, katolik je, krštena i potvrđena te provodi život u skladu s vjerom i preuzetom službom. Osoba koja živi u vanbračnoj zajednici, samo civilnom braku ili na neki drugi način ne živi svoju vjeru ne može biti kum. Potrebno je na vrijeme se informirati o ovim uvjetima kako bi izbjegli neugodnosti u zadnji čas. Za nejasnoće, slobodno konzultirati Zakonik kanonskoga prava kan. 874 ili vlastitog župnika.

Mogu li odrasli primiti sakrament svete potvrde?
Odrasli koji žele primiti sakramenat svete potvrde neka se jave u župni ured kako bi se uključili u katekumenat. Redoviti katekumenat počinje na jesen na početku pastoralne godine, a završava primanjem sakramenta na Veliku subotu.