Sprovod

Sprovod

Svako ljudsko biće koje se rodi na zemlji mora jednog dana umrijeti. Za nas kršćane najvažnije je da nam naši dragi preminu izmireni s Bogom, to znači da su se ispovjedili, pričestili i primili bolesničko pomazanje.

Svaki iskreni katolik za ispraćaj pokojnika priprema se pažljivo, i na takav način svjedoči nadu u vječni život. Prvenstveno molitvom, te pobožnim razmišljanjem o vlastitoj prolaznosti.

Da bi netko mogao imati katolički sprovod treba biti kršten. Međutim, iako je osoba krštena sprovoda ne može biti ako je osoba bila pod nekom crkvenom kaznom, ako je oporučno ostavila zahtjev da to ne želi ili je otpala od Katoličke Crkve. Pravo na sprovod ima dijete koje umre bez krštenja, kao i osoba koja nije vjernik ali njezina obitelj to izričito traži. Onda se takva osoba pokapa zbog vjere svoje obitelji koja moli za njegovu dušu.

Kako organizirati sprovod

– Sprovod najprije mora biti dogovoren u Pogrebnom poduzeću koje određuje datum i vrijeme sprovoda;
– Obitelj pokojnika se nakon dobivanja tih informacija treba javiti u župni ured na čijem području su pokojnik ili pokojnica stanovali do trenutka smrti;
– Izuzetak su domovi za stare i nemoćne: bez obzira na vrijeme provedeno u domu, pokojnika pokapa župnik iz njegove župe prebivališta.

Gdje prijaviti sprovod

Sprovod se prijavljuje isključivo u matičnoj župi preminule osobe, tj. gdje je ta osoba imala stvarno prebivalište. Nakon što je s upravom groblja dogovoren ukop, treba se javiti u župni ured kako bi se dogovorilo oko sprovoda. Dogovaranje sprovoda je uvijek hitan slučaj te slobodno možemo nazvati službenu osobu i izvan uredovnog vremena.

Podaci koje je potrebno donijeti u župni ured

– Ime i prezime pokojnika/ce
– Datum i mjesto rođenja
– Adresa stanovanja
– Ime supruga/supruge, ili roditelja
– Uzrok smrti
– Da li je primio bolesničko pomazanje?
– Datum i vrijeme sprovoda

Sprovodna misa najčešće se održava odmah nakon obreda, zato je potrebno doći u župnu crkvu na vrijeme, u dogovoreni sat.

Misu zadušnicu, i sve ostalo što treba dogovara se osobno u župnom uredu.

Napomena
Kod izbora pjesama nije ispravno voditi se idejom da je pokojnik volio neku pjesmu, već treba birati pjesme i glazbu koja je duhovne tematike. Treba imati na umu da je sprovod katolički obred, a ne nadomjestak za komemoraciju, zbog toga pjesme koje se biraju trebju biti vjerske, da govore o životnom putu kršćanina, da izražavaju nadu u uskrsnuće. O svemu tome treba se dogovoriti sa svećenikom.

Ne zaboravimo, smrt dragih ljudi ispunja nas tugom, boli i suzama rastanka, ali u isto vrijeme nadom u vječni susret u Gospodinu.