Naša djeca su hodočastila u Krašić

Naša djeca su hodočastila u Krašić

U petak, 18. studenog, u rano jutro, djeca Dječjeg zbora naše župe, prvopričesnici i ministranti, u pratnji odraslih, krenuli su na hodočašće u Krašić, gdje je rođen naš blaženi Alojzije Stepinac, kojeg mi u Šenkovcu posebno štujemo. Nakon hodočašća produžili smo u posjet Karlovcu, gradu na četiri rijeke.

Crkva Presvetog Trojstva u Krašiću - spomen bl. Alojzija Stepinca

Kad smo stigli u Krašić najprije smo otišli u crkvu Presvetog Trojstva. Crkva je predivna. Pjevali smo na misi i molili. Krašićki župnik vlč. Ivan Vučak nam je ispričao detalje o blaženom Kardinalu. Na kraju propovijedi posebno nas je oduševio jedan stariji župljanin koji nam je pričao kako je kao dijete svaki put od bl. Alojzija dobivao bombone. Kao sjećanje na tu gestu dobrote blaženog Alojzija, župnik je na kraju mise blagoslovio bombone i podijelio ih svima. Mogli smo ih odmah pojesti ili sačuvati za uspomenu.

Crkva Presvetog Trojstva u Krašiću - pogled prema oltaru

Poslije mise otišli smo u stari župni dvor koji je sada spomen kuća bl. Alojzija i tamo razgledali i vidjeli gdje je i kako živio. Vidjeli smo tako razne dokumente, stvari, namještaj koji je koristio, Bibliju, misno ruho, pisaći stroj, razne slike i krunice, krletku u kojoj je držao svoje kanarince, šivaći stroj, krevet na kojem je umro, i mnogo toga drugoga. Jako mi je bilo zanimljivo to sve vidjeti.

Spomen kuća bl. Alolzija Stepinca

Nakon kratkog odmora krenuli smo autobusom do mjesta Pribić u kojem smo posjetili crkvu sv. Siksta, župnu crkvu župe u kojoj je rođen kardinal Franjo Kuharić. Tamošnji svećenik vlč. Stjepan Dijaneš nas je lijepo primio i upoznao nas o prošlosti crkve.

Nešto iza podneva krenuli smo u Karlovac posjetiti akvarij “Aquatika”. Podijelili smo se u dvije grupe i razgledavali ribice, ribe i ribetine. Bilo ih je svakakvih, zaštićenih i nezaštićenih. Oduševljeni svime što smo vidjeli, puni dojmova nakon posjete akvariju, krenuli smo natrag prema našem Šenkovcu. Putem smo pjevali nama drage duhovne pjesme.

Djeca se voze kućama i pjevaju duhovne pjesme

Zahvalni smo Bogu, našim tetama koje su nas pratile i župniku. Umorni ali ponosni, puni lijepih dojmova, stigli smo kući nešto iza 17 sati. O hodočašću i izletu pričali smo dugo našim roditeljima.

Pogledajte sve fotografije u galeriji.

Ana Lukić, zborašica, 5.r