Ministranti

Ministranti

Ministrirati znači služiti

Naziv ministrant dolazi od latinske riječi ministrare koja znači služiti. Ministranti, dakle svojim služenjem pomažu da zajednička molitvena slavlja (liturgija) župne zajednice budu ljepša. Zato se ministrante još naziva i službenicima oltara, jer su najbliži oltaru i svećeniku, te aktivno brinu oko pripremanja liturgijskog slavlja.

Budući da je služba Božja posebno slavlje, razumljivo je da ministranti u njemu sudjeluju obučeni u ministrantsku odjeću. Ako ministranti ozbiljno pristupaju svojoj službi te sa svom unutarnjom pribranošću sudjeluju u liturgiji, onda oni i zajednici vjernika omogućuju da se lakše uključi u liturgijsko slavlje.

Kako se može postati ministrantom?

Tijekom mjeseca rujna započinju prvi ministrantski sastanci nakon ljetne stanke pa se tada obavlja glavni upis ministranata za tu školsku godinu. Međutim, i tijekom školske godine, ukoliko postoje dječaci i djevojčice koji imaju želju postati ministrantom, mogu to postati tako da se prijave župniku u župnom uredu ili da dođu na neki od sastanaka koji se održavaju redovito svake subote. Ministrantska služba je vrlo važna i potrebna služba za svaku župu. Međutim, biti u posebnoj blizini Božjoj nije samo posebna čast nego je to i odgovornost. Stoga se i pozivaju oni kandidati za ministrante koji se osjećaju spremnima i koji doista imaju pravu želju da pristupe zboru ministranata te da tako aktivno sudjeluju u našoj župnoj zajednici.