Vjenčanje

Vjenčanje

Vjenčanja u našoj crkvi su moguća za parove koji stanuju na našem području i za one od kojih je mladenka članica naše župe Svete Jelene. Ostale parove molimo da se jave u vlastite župe. Zainteresirani za ženidbu moraju se pravovremeno javiti u župni ured kako bi rezervirali termin (najbolje čim se odredi datum). Termin prijavljuju sami mladenci, a nikako roditelji ili prijatelji.

Mjesec dana prije samog vjenčanja mladenci će prema dogovoru doći u župni ured na postupak i tom prilikom moraju donijeti svu potrebnu dokumentaciju:

  1. Krsni i slobodni list ne stariji od 6 mjeseci
  2. Potvrdu o završenom zaručničkom tečaju
  3. Formulare nadležnog matičnog ureda (zeleni formulari)

Tko može bitikumilikuma?
Ženidba se sklapa uz nazočnost dva svjedoka, osim posvećenog crkvenog službenika, obično mjesnog biskupa ordinarija, župnika ili ovlaštenog svećenika ili đakona. Svjedoci - „vjenčani kumovi“ - imaju dužnost potvrditi crkvenoj zajednici da je određeni brak sklopljen, stoga jednostavno moraju posjedovati osobine koje su općenito potrebne za svako svjedočenje i svjedočenje. To implicira da moraju imati navršenih 14 godina (kao što je potrebno prema kan. 1550 u prvom odlomku), biti sposobni percipirati što se događa oko njih i razumjeti kako se sklapa brak između određenog muškarca i određene žene.
Odabir svjedoka na vjenčanju vrlo je važan i iz praktičnih razloga, jer se i po našim domaćim običajima od „kumova“ očekuje prijateljstvo i povezivanje, ali i pomoć vjenčanima, kako bi svakodnevno živjeli svetijim i potpunijim obiteljskim životom vjerno čuvajući i štiteći bračni savez. U pravilu, mladenka i mladoženja biraju svoje svjedoke među svojim rođacima i prijateljima. Katolici za svjedoke biraju katolike.