Krštenje

Krštenje

Krštenja u našoj župi su moguća za djecu čiji roditelji su župljani župe Svete Jelene. Ostale roditelje, ako žele djecu krstiti u našoj župi, molimo da se najprije jave vlastitom župniku. Zainteresirani za krštenje u našoj župi neka se jave barem mjesec dana ranije u župni ured kako bi rezervirali termin i dogovorili detalje oko krštenja. Tjedan dana prije krštenja roditelji moraju donijeti sljedeću dokumentaciju:

  1. Izvod iz matične knjige rođenih djeteta.
  2. Kum/ovi trebaju izvaditi posvjedočenje u svojoj vlastitoj župi, osim ako su u ovoj župi kršteni ili vjenčani te i dalje žive u njoj.

Termini krštenja u župi su predviđeni uglavnom subotama.

Krštenje djeteta je za roditelje, braću, sestre, cijelu obitelj i rodbinu, ali i za cijelu župnu zajednicu, od velikog značenja. Roditelji se odlučuju ne samo za vjeru svoga djeteta nego žele potvrditi i svoju vjeru. Oni žele krštenjem reći da ovaj zemaljski život nije sve; mi vjerujemo u vječni život s Bogom.

Opredijeljenost za Boga može pokazati samo zreo čovjek. Ipak se oduvijek krstilo i djecu, jer što je vrijednost za odrasle, ne bi smjelo biti uskraćeno ni djetetu. Naposljetku, i osobna vjera raste prateći dijete u vjeri.

Pri izboru kuma ili kume ne bismo se trebali voditi toliko rodbinskim ili financijskim razlozima, nego time, koliko je kum spreman pratiti dijete u njegovim vjerskim i životnim odlukama. Otud je posve razumljivo zašto kum mora biti iste vjere kao i novokrštenik.

Krsna svijeća daje se roditeljima kao znak novoga života s Kristom. Ona se zapali svake godine za rođendan i imendan. U mnogim obiteljima postoji lijep običaj da se krsna haljina s imenom i datumom krštenja unaprijed pripremi i čuva kao svetinja. Dvije lijepe molitve pri kraju krštenja trebaju podsjetiti roditelje na odgovornost koju krštenjem prihvaćaju. Za majku se moli da omogući svome djetetu ljudsko ozračje, da bi se shvatilo kako smo u Bogu kod kuće. Za oca moli svećenik da bude dobar otac, kako bi njegova djeca shvatila, što to znači kad kažemo „Bog je naš Otac.“

Tko može biti kum?
Osoba koja je navršila šesnaest godina života, katolik je, krštena i potvrđena te provodi život u skladu s vjerom i preuzetom službom. Osoba koja živi u vanbračnoj zajednici, samo civilnom braku ili na neki drugi način ne živi svoju vjeru ne može biti kum. Potrebno je na vrijeme se informirati o ovim uvjetima kako bi izbjegli neugodnosti u zadnji čas. Za nejasnoće, slobodno konzultirati Zakonik kanonskog prava, kan. 874.

Do koje godine se dijete može krstiti?
Djeca do 7 godina se krste u vjeri roditelja i kumova. Djeca starija od 7 godina moraju proći adekvatnu pripremu prije krštenja i potrebno je što prije se javiti u župni ured. Preporučamo da se krštenje napravi u prvoj godini života.

Svijeća i haljinica?
Za potrebe obreda potrebno je na krštenje donijeti svijeću i haljinicu. Slobodni ste nabaviti ih gdje god želite.

Mogu li se odrasli krstiti?
Odrasli koji žele primiti sakramenat krštenja neka se jave u župni ured kako bi se uključili u katekumenat. Redoviti katekumenat počinje na jesen, na početku pastoralne godine, a završava krštenjem na Veliku subotu.