Logo

Nisu svi za sve

Nisu svi za sve

Isus voli da si učenici postavljaju visoke ciljeve i da teže prema najboljem. Sebično? Nije. Sjećate li se kako su učenici raspravljali iza Njegovih leđa tko je najveći između njih. Isusu nije bilo krivo, dapače, dao im je čak i formulu kako to postići. Baš kao što je to bio slučaj i sa Zebedejevima, ili s Petrom u Cezareji Filipovoj. Isusu ne pada na pamet da poništi ambicije svojih učenika za prvim mjestima. Ali ipak, priznajmo, i za Njega ima prvih, važnijih i manje važnijih.

Da li Isus favorizira neke? Na Goru preobraženja Isus je pozvao samo trojicu učenika. Što su si ta trojica zbog toga mozgali, možemo si zamisliti. A najvjerojatnije si je i Isus postavljao pitanje da nije možda i sam pretjerao, jer takvim načinom mogao bi napraviti neslogu među svojima. Ipak su oni samo ljudi. Ali Isus nikomu ne objašnjava svoj izbor. On je Bog i njegov način je zakon. Kao što čitamo u evanđeljima – a posebno u prispodobi o talentima – Isus nije podložan egalitarističkom mentalitetu. Je li Isus neke preferirao? Očito jest. A uostalom, zašto ne?! On voli sve ljude i želi da se “svi ljudi spase i dođu do spoznaje istine” (1 Tim 2,4), ali smatra da nisu svi za sve, pa što god oni mislili o sebi. Nije to neki hir, nego putokaz za život njegovih učenika. Priznajmo i mi – nisu svi za sve. I ako nekima pokazuje više povjerenja, druge to ne bi trebalo smetati, jer su sve dobili.

Kad je Isus hodao brdima Galileje, susretao je razne vrste muškaraca i žena koji su se međusobno jako razlikovali. Neki su siromašni, druge je pogodila nesreća, trećima se čini da im je u životu dobro. Isus uvijek nađe riječ, gestu da svakome pokaže, da shvati da ga Bog voli. Isus ne hoda naokolo s upitnikom da odvoji one koji vjeruju od onih koji ne vjeruju. Božja je ljubav za svakoga, bio vjernik ili ne.

Posebne tajne koje su Petar, Ivan i Jakov doživjeli na Gori preobraženja darovane su im da bi mogli o njima pričati kasnije drugima. Mi bi rekli da je Isus mogao to i bolje napraviti. Bolje bi to odradila Dvanaestorica. Bili bi glasniji od trojice. Ali Njegova je zadnja: “Niste vi izabrali mene, nego sam ja vas izabrao.” (Iv 15, 19).