Logo

Počinje vjeronauk

Počinje vjeronauk

Praznici su završili. Nekima su bili predugi, nekima prekratki, neki ih nisu ni imali. Završava period bezbrižnog druženja i brojnih avantura, kasnih odlazaka na spavanje i ustajanja bez alarma. Prolazi ljeto, stiže jesen i čekaju nas novi izazovi.

Odgoj u vjeri djece i mladih

Tri temeljna područja djelovanja koja su važna za odgoj djece i mladih su škola, obitelj i Crkva. Zato je važna uloga obitelji i odgojno-obrazovnih ustanova koje pružaju rast u vjeri. Škola, obitelj i crkva trebaju biti i dati primjer djeci i mladima te uvijek imati na umu Boga i njegovu ljubav kao glavni izvor iz kojega će djeca učiti živjeti. Stara izreka kaže da odgoj dolazi iz kuće. U suradnji vjeroučitelj – djeca – roditelji, na župnom vjeronauku graditi ćemo ispravan temelj za odgoj u vjeri naše djece i mladih. Odgoj u vjeri djelo je čitave crkvene zajednice.

Katolički vjeronauk dijeli se na školski i župni

Katolički vjeronauk dijeli se na školski i župni, a na njemu se stječu znanja o vjerskim istinama Katoličke crkve. Na vjeronauku u školi obrađuju se svi sadržaji prema planu i programu HNOS-a, dok je župni vjeronauk ili župna kateheza usmjerena na stjecanje iskustva života u vjeri u dotičnoj župnoj zajednici. Na župnom vjeronauku priprema se za sakramente.

Vjeronauk u obrazovnom sustavu

Katolički vjeronauk u Republici Hrvatskoj uveden je kao izborni predmet u osnovnoj i obavezni izborni predmet u srednjoj školi, a odvija se prema točno određenom programu kojeg su odobrili Hrvatska biskupska konferencija i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Predaju ga diplomirani teolozi i diplomirani katehete koji su položili stručni ispit i imaju mandat od biskupa. Katolički vjeronauk održava se i u ustanovama predškolskog odgoja.

Vjeronauk u župama

Župni vjeronauk zamišljen je kao odgoj u vjeri gdje se vjernicima svih uzrasta (predškolska djeca, osnovnoškolci, srednjoškolci, studenti, odrasli, starije osobe) pruža živo iskustvo vjere. Dječji vjeronauk u praksi se održava pod vidom priprave za sakramente svete pričesti i krizme.

Vjeronauk u našoj župi

U našoj župi vjeronauk za prvopričesnike održava se srijedom, a za krizmanike četvrtkom.

Raspored za rujan 2022.

  • U subotu, 17. rujna u 10 sati – sastanak za roditelje prvopričesnika i krizmanika;
  • U nedjelju, 25. rujna u 11 sati – sveta Misa i zaziv Duha Svetoga za učenike, vjeroučenike, roditelje i nastavnike;
  • U subotu, 1. listopada u 16 sati – ispovijed za vjeroučenike školskog i župnog vjeronauka.

Župni vjeronauk započinje u prvom tjednu mjeseca listopada.